
התאמת האופניים לרוכב
אופניים שאינם מותאמים למידת הרוכב עלולים ליצור אי-נוחות ובעיות בריאותיות, עקב לחצים על איזור המפשעה, הגב, הצוואר ופרקי כף היד.
הכלל הראשון והחשוב ביותר לביצוע התאמות שונות לאופניים הוא שהרכיבה צריכה להיות נוחה עבורכם. כמו כן, לכל רוכב העדפה משלו: רוכבים ספורטיביים (כביש/שטח) יעדיפו לרכוב מהר יותר וירצו לשבת כשהגב כפוף קדימה, בתנוחה אווירודינמית (כשהישבן גבוה והראש נמוך). יוממים ומטיילים יעדיפו תנוחת רכיבה זקופה עם מינימום עומס על הגב והצוואר.
חשוב לבצע את התאמת האופניים באופן הדרגתי: בכל פעם לשנות בס"מ (ואפילו במילימטר עד מילימטרים בודדים) כדי להרגיש כיצד השינוי משפיע על תנוחת הגוף, ולתקן בהתאם. כאן מדובר בניסוי ותהייה עד להגעה לפוזיציה נוחה ובריאה על האופניים.
גובה אוכף האופניים
רבים, בעיקר ילדים ורוכבים מתחילים, רוכבים כשאוכף האופניים נמוך מאוד וכפות הרגליים קרובות לקרקע. אמנם כך העצירה קלה יותר, אך הברכיים מכופפות יתר על המידה ומונעות מינוף ברכיבה. הגבהת המושב תקל על פעולת הדיווש באופן משמעותי. אבל שימו לב, אוכף גבוה מידי עלול לגרום לכאבים באיזור המפשעה.
רוכבים חסרי נסיון עלולים למצוא את הישיבה על האוכף כחוויה מכאיבה. ככל שצוברים יותר שעות אוכף, הכאבים נעלמים. יחד עם זאת, כדאי להשקיע במציאת כסא מתאים, אותו ניתן לכסות בשלבים הראשונים בכיסוי ג'ל שמרכך את החוויה.
התאמת האוכף לרוכב מנוסה:
שבו על האוכף כשהאגן ישר. כאשר הדוושה בנקודה הנמוכה ביותר, הניחו את כף הרגל עליה. תדעו כי מצאתם את הגובה המתאים כאשר הברך כמעט ישרה והאגן אינו נע לכיוון הדוושה. בזמן רכיבה מדוושים עם קדמת כף הרגל, כך שהברך מכופפת לזווית בין 10 ל-20 מעלות, בנקודה הנמוכה ביותר.
התאמת האוכף לרוכב מתחיל:
בצעו תהליך דומה, אך הנמיכו את האוכף עד לגובה בו תרגישו בטוחים.
חשוב לוודא כי כאשר אתם על האוכף:
1. ניתן להגיע בצורה נוחה עם קצה הרגל (שמאלית או ימנית) לקרקע.
2. (ניתן לבדוק מול המראה) כאשר הרגל על הפדאל במצבו הנמוך ביותר, זוית הברך אינה עולה על 150 מעלות (לדוגמא, רגל מתוחה=180 מעלות הינה מצב לא תקין - כלומר האוכף גבוה מדי).
כיוון אופקי של אוכף האופניים
כאשר מוטות הדוושות נמצאות במצב אנכי זו לזו, פיקת הברך הקדמית אמורה להיות בדיוק מעל לקצה מוט הדוושה (בחיבור בינו לבין הדוושה). כדי לתקן זאת, יש להזיז את המושב קדימה ואחורה. כאן כדאי (כאמור) לעשות שינויים של מילימטרים בודדים עד שמגיעים לתנוחה אופטימלית.
כלל אצבע אומר כי קצהו הקדמי של האוכף צריך להיות בדיוק מעל (או לכל היותר כחמישה סנטימטרים מאחורי) ציר הסיבוב של הפדאלים.
כיצד נמדוד זאת? בצורה פשוטה, קישרו חפץ/משקולת לקצה חוט, ותנו לו להיתלות בצורה אנכית מקצה האוכף (החזיקו את קצה החוט צמוד לקצה הקדמי של האוכף). הקו האנחי שנוצר יעבור באזור ציר סיבוב הפדאלים וכך תדעו אם כלל האצבע מתקיים.
איזון אוכף האופניים
על המושב להיות מאוזן ולא נוטה קדימה או אחורה. במידה והמושב לא נוח, בדקו מושבים רחבים יותר. ניתן להשתמש בפלס ע"י הצבת ספר/סרגל על האוכף ועליו את הפלס, ולתקן עד שמגיעים לאיזון אופקי. ברם, מדובח בנוחות ולכן גם אם האוכף לא "מפולס" אבל אתם מרגישים עליו נוח - זה העיקר.
רוחב האוכף
עצמות האגן אצל כל אחד ואחד מאיתנו שונות ברוחבן. על מנת לדעת מה רוחב האוכף שאתם צריכים, יש לקחת בצק/פלסטלינה/חול ולשבת עליו (עם תחתונים/טייטס/בגד-גוף) על מנת שעצמות האגן ישאירו על משטח הישיבה (לאחר שתקומו) גומות שאת המרחק ביניהן (מנקודה הכי עמוקה לנקודה הכי עמוקה) תוכלו למדוד במילימטרים. רוחבים אופייניים נעים בין 130 מילימטר לבין 150 מילימטר.
זווית הגב
על הכידון להיות מכוון כך שתוכלו להישען עליו בנוחות. אם אתם נשענים קדימה ומפעילים לחץ לא רצוי על הגב ומפרקי הידיים, עליכם להחליף כידון, או שאתם זקוקים לאופניים עם שלדה קטנה יותר.
ככל שתשבו זקופים יותר כך יגבר החיכוך עם האוויר ומהירותכם תרד, ומצד שני תגבר נוחות הרכיבה. רוכבי עיר יעדיפו לרוב, ישיבה זקופה.
אורך מוטות הדוושות
גודל מוט הדוושה תלוי בגובה הרוכב, וקובע אם תפעילו כוח רב יותר בזמן הדיווש או שתדוושו יותר. בקצב רכיבה איטי, מומלץ לדווש בקלות ובמהירות ולא בכוח. זאת כדי למנוע לחץ לא רצוי על הגידים והמפרקים.
התייעצות עם מומחים
ישנם מומחים רבים בענף האופניים, ביניהם הרוכבים האגדיים עמוס וולף ודויד רזניק, איתם אפשר (וכדאי להתייעץ) ברגע שאתם מבלים זמן רב על האוכף בצורה מקצועית - וזאת על מנת לא ליצור נזקים לגופכם:
- עמוס וולף
- דוד רזניק
- התאמת אופניים לרוכב
- 6 כללים בבחירת והתאמת אופניים לרוכב