top of page

צמתים ידידותיים לרוכבי אופניים

גם רוכבי האופניים ברי המזל בישראל, שמצאו שביל אופניים לרפואה בעיר, שביל מהזן האמיתי ולא מהמצויירים על המדרכות, מתבאסים כ- 20 מטרים לפני הצומת, השביל נעלם. דווקא בנקודה המסוכנת ביותר לרוכבים,

הרוכב מופקר לגורלו. ארה"ב כ38% מהתאונות הקטלניות קרו בצמתים בשנת 2013 בארה"ב.



לא, הפעם זאת לא אשמת הרשות המקומית. ההנחיות לתכנון שבילי אופניים אותם פרסמו משרד התחבורה והשיכון בשנת 2009, לא כוללות פתרון לצמתים.

ישראל בשביל אופניים פועלת לעדכון ההנחיות הישראליות ולהוספת פרק מתאים.

אז מה יהיה בפרק ואיך פתרו את חציית הצמתים במדינות מתוקנות בעולם?


הצמתיים הידידותיים "עוטפים" את הצמתים ומפרידים בין תנועת כלי הרכב לתנועת רוכבי האופניים, מגבירה את בטיחות הרוכבים ומצמצת לאחוז אפסי של תאונות בצמתים. ביצעו פנייה ימינה קל יותר [לפי התכנון ההולנדי\דני], ביצוע פנייה שמאלה גם הוא אפשרי עם תכנון נכון של צמתים [רכיבה בקו ישר ואז ביצוע פנייה שמאלה במעבר חצייה לאופניים ,בזמן שתנועת הרכבים אינה נעה.

בנוסף לתכנון המדויק של ההולנדים\דנים מערכת הרמזורים גם היא מתוכננת בהתאם לתנועת רוכבי אופניים ומעלה את רמת היעילות של הצמתים. תכנון הצמתים [ההולנדי\דני] מתאים גם" לצמתי T", לכיכרות ויציאות מחניות.


איים בצמתים

אחד הפתרונות המקובלים בערים ידידותיות לרוכבים הוא "איים" בצמתים. האיים מייצרים הפרדה בין רוכבי האופניים לנהגים ומגנים על הרוכבים מנהגים פונים.


"קו עצירה קדמי לרוכבים":

קו העצירה לרוכבים ממוקם אחרי מעבר החציה (שאחרי קו העצירה של הרכבים). אז הנראות של רוכבי האופניים לנהגים מאחורה, מהצדדים ומקדימה גבוהה. שדה הראיה של הרוכבים אינו חסום, זמן הפינוי לצומת, קצר יותר וכשהם ממתינים לרמזור הירוק (באמסטרדם ממתינים) הם אינם צמודים לאגזוזי הרכבים.



"מעבר חצייה לרוכבי אופניים":

ממוקם במקביל למעבר החציה להולכי רגל ומונע חיכוך מסוכן בין רוכבים להולכים.

רמזורי אופניים:

בחלק מהצמתים הרוכבים נהנים מרמזור אופניים המאפשרים להם לצאת לפני הרכבים הממונעים. חלקם מסונכרנים למהירות רכיבה ממוצעת כך שנוצר "גל ירוק" לרוכבים לאחר שנים בה ניסה צוות מדיניות ציבורית של ישראל בשביל אופניים לאמץ פתרונות הולנדים/דנים לחציית הצמתים, השתתפו נציגי צוות התכנון של העמותה בסדנה בה השתתפו 2 מומחים הולנדים וגם מתכננים ממשרד התחבורה, משרת ישראל ורשויות מקומיות שונות. במסגרת הסדנה תוכננה מחדש צומת איבן גבירול/בלוך-בן גוריון שבתל אביב (ליד בניין עיריית תל אביב) בהתאם להנחיות ההולנדיות. התכנון ממתין לאישור משרד התחבורה ולשכפול בצמתים נוספות.

עיצוב אטרקטיבי של צמתים ויצירת המשכיות ברשת שבילי אופניים תעודד כמובן אנשים נוספים לעלות על האופניים ולרכב. ברוב הערים בעולם המערבי אפילו בערים המתחילות לאמץ מדיניות ידידותית לרוכבי אופניים

עדיין לא הכניסו את המודל ההולנדי\דני לתכנון צמתים ידידותיים לרוכבי אופניים. גם בישראל אנחנו עדיין מחכים...


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page